immediate solutions

Persoonlijke agenda bepaalt je reisroute

Persoonlijke agenda bepaalt je reisroute

Zes studenten van TU Delft en Wageningen UR hebben met hun Team Traffic Jam voor de Nederlandse Rijkswaterstaat een vernieuwend concept ontwikkeld om files terug te dringen. Tot nu toe wordt daarvoor meestal de gebruikelijke verkeersinfo gebruikt, maar niet de persoonlijke informatie en ervaringen van de weggebruikers.

Team Traffic Jam bedacht een manier om slim gebruik te maken van persoonlijke informatie van individuele reizigers. Allereerst ontwikkelde het team de 'Traffic Performance Ladder', waarmee bedrijven zicht krijgen op hoe hun werknemers bijdragen aan filevorming. Hoe minder kilometers in de file, des te hoger de (financiële) beloning voor de organisatie en de individuele automobilisten.

De tool heeft toegang tot de agenda van de werknemers en raadt hen op basis daarvan de beste vertrektijd en route aan. Ook onderweg kan de reiziger rekenen op tips over welke rijstrook hij bijvoorbeeld het best kiest. Achteraf geeft de tool feedback over o.a reistijd, uitgespaarde reistijd, footprint,... De tool bewaart deze info in een database.

Dit project won de hoofdprijs van 10.000 euro in de studentenwedstrijd The Challenge van ARCADIS en KNHM.

Bekijk hier het filmpje